Participare la conferința “Sustenabilitatea în afaceri: ce este și cum facem să ajungem acolo?”

24.11.2023

Pe parcursul panelurilor, au fost abordate teme de actualitate, atât pentru întreprinderile mici și mijlocii, cât și pentru organizațiile guvernamentale, companiile mari și alți actori din piață.

Principalele teme abordate au fost următoarele:

Sustenabilitatea pentru afaceri, oameni și comunități

În cadrul acestui panel, s-au discutat diverse variante, soluții și planuri de acțiune pentru a crea un mediu sustenabil cât mai larg și bine dezvoltat. Prin definirea sustenabilității de la nivel individual și comunitar până la cel organizațional, atingem nivelul necesar de cunoaștere pentru a înțelege necesitatea tranziției verzi și a dezvoltării sustenabile pentru un viitor stabil și durabil pentru toți.

Tehnologiile verzi, între mit și realitate

Green Technologies (Green Tech/Tehnologii verzi) este unul dintre cele mai studiate și fascinante concepte din sfera tehnologiei apărute până acum. Procesul de transformare digitală verde contribuie la dezvoltarea comunitară de la cel mai mic nivel până la nivelul orașelor, întărindu-le reziliența și sprijinind moduri de organizare sustenabile. În cadrul panelului s-a pus accentul pe acest proces văzut de aproape, la nivelul acțiunilor deja concretizate în piață, cât și în diverse domenii de activitate existente la nivel de ecosistem. Cu ajutorul perspectivelor multiple venite atât din mediul administrației publice locale, a mediului bancar, cât și din mediul IT, abordarea a fost una practică, reamintind astfel importanța tranziției digitale verzi și beneficiile aduse de aceasta.

Drumul IT-ului către sustenabilitate

Având în vedere dezvoltarea galopantă a sectorului IT, mai ales în contextul ESG (Environmental Social Governance), o prioritate semnificativă constă în plasarea companiilor din sectorul IT într-o poziție care să faciliteze dezvoltarea sustenabilă. Pe parcursul acestui panel s-au discutat atât beneficiile strategice ale companiilor care aderă la aceste practici, cât și perspective de viitor pentru dezvoltarea sectorială.

Soluții digitale pentru sustenabilitate (I & II)

Este deja clar că sustenabilitatea și digitalizarea sunt două procese care sunt legate intrinsec unul de celălalt, astfel, este necesară contextualizarea celor două într-o manieră adecvată. Nu putem avea sustenabilitate non-digitalizată, cum nu putem avea o digitalizare non-sustenabilă de succes. Acest panel s-a concentrat pe soluții cu un grad cât mai mare de aplicabilitate și pragmatism, fiind deja observabile în cadrul ecosistemului Cluj IT. Aceste soluții și produse viabile cu proveniența în sectorul tehnologic se pot dovedi folositoare în procesul de dezvoltare sustenabilă și în alte sectoare, astfel reiterând importanța organizațiilor din sfera Industry 4.0 în contextul mai larg al sustenabilității.

 

 

Idei importante, de la speakeri:

“Legătura între tehnologie și sustenabilitate nu este poate evidentă. Dar ea există și, pe măsură ce tehnologia avansează, devine una din ce în ce mai însemnată. Prin evenimentele de acest gen  încercăm să aducem mai aproape de înțelesul nostru, al tuturor, această legătură și, mai ales, felul în care companiile mici și mijlocii trebuie să se adapteze noilor tendințe în domeniu pentru a putea rămâne competitive”.

- Andrei Kelemen, CEO Cluj IT Cluster

 

“Sustenabilitatea este și despre oameni. Avansul tehnologic și pandemia au accelerat fenomene importante pe piața muncii. Vedem mutații serioase în ceea ce privește pretențiile angajaților, mai ales a celor tineri, care nu sunt interesați doar de câștigul salarial ci și de multe alte aspecte ce țin de mediul profesional în care evoluează: flexibilitate și orientare spre un echilibru cât mai bun între calitatea vieții și calitatea muncii, interes pentru companii și organizații cu valori etice puternice, implicate în comunitate, dar și digitalizare și inovație tehnologică cuplate cu nevoia de dezvoltare continuă”.

- Magnoliu Stan, fondator Smart HR

 

“În era digitală în care trăim, tehnologia blockchain a devenit un pilon esențial pentru inovație în diverse domenii. În cadrul standardelor UNECE-UN/CEFACT pentru eInvoice și eCMR, implementarea tehnologiei blockchain reprezintă o evoluție semnificativă. Aceasta conferinta explorează modul în care această tehnologie revoluționară poate îmbunătăți procesul de schimb de documente comerciale, cum ar fi facturile electronice și CMR-ul electronic, și impactul pozitiv asupra eficienței și securității acestor operațiuni”.

– Sorin Rotariu, CEO, GITS COM

 

“Alinierea serviciilor și produselor oferite de companiile românești de #IT la cerințele și tendințele europene și globale în domeniul sustenabilității este o necesitate pentru creșterea competitivității acestora pe piețele internaționale.”

– Natalia Ciobanu, Manager Global de Mediu, ENDAVA

 

“Ne putem gândi la scenarii alternative și să transformăm schimbarea și nesiguranța în oportunități. Investitorii pot căuta activ oportunități de afaceri care se aliniază atât cu sustenabilitatea financiară, cât și cu cea de mediu, astfel asigurând longevitatea afacerii lor. [...]”

– Ioana Chira, Coordonator finanțări europene, inovare și transformare digitală, Business Saga.